Zaustavimo neprimerno širjenje pooblastil redarjev!

Podpiši peticijo!

Že 1 podpisov
103.06%
Uspelo nam je!

Peticija

Peticijo bomo poslali:
 1. Državni zbor Republike Slovenije
 2. Ministrstvo za javno upravo
 3. Ministrstvo za notranje zadeve

Nastale situacije ne moremo rešiti tako, da vzroku večine težav razširimo pooblastila.

Nad delom uradnih oseb oziroma represivnega organa bi morali v Sloveniji izvajati strožji nadzor z uveljavitvijo telesnih kamer, tako pri policistih kot tudi pri redarjih, saj s tem ujamemo dve muhi na en mah: dostopamo lahko do izredno konkretnih dokazov v primeru, da pride do ugotavljanja kršitev in obenem aktivno zagotavljamo korektno delo uradnih oseb pri delu z državljankami in državljani na terenu.

Pred kratkim so vlada, odgovorni ministrstvi za javno upravo in notranje zadeve ter predstavniki občin sklenili, da pri redarskih službah nimajo takšnih načrtov. Lotili so se nekaj povsem drugega: vlada RS je Državnemu Zboru poslala predlog o noveli zakona o občinskem redarstvu, v katerem je redarskim službam naložila še več pooblastil in represivnih (z)možnosti, kot so jih imeli do sedaj in povsem ignorirala pereče težave, ki se pojavljajo pri delu redarjev.

Z novelo zakona o občinskem redarstvu redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim. Najbolj pereča sprememba je prav uporaba telesne sile in plinskega razpršilca. A težave mestnih redarstev se ne končajo z novelo zakona. Občinski odloki jim v nekaterih primerih dajejo celo več pooblastil, kot jih imajo policisti, saj so podvrženi nadzoru in samovolji župana občine, zunanjega nadzora takorekoč ni.

Nastale situacije ne moremo rešiti tako, da vzroku večine težav razširimo pooblastila ter jih počasi in postopoma spreminjamo v policiste, ki to niso. Če država želi zapolniti pomanjkanje policistov z več redarji, gredo v povsem zgrešeno smer.

Poleg nejasne zakonodaje je kritično tudi samo usposabljanje redarjev.

Le štiri mesece traja izobraževalni program, katerega opravi in na koncu naredi praktično vsak. Oseba, ki opravi ta ‘tečaj’, mora:

 • nadzorovati varen in neoviran cestni promet v naseljih,
 • varovati ceste in okolje,
 • skrbeti za varnost na javnih poteh, rekreacijskih in drugih javnih površinah,
 • varovati javno premoženje, naravno in kulturno dediščino,
 • vzdrževati javni red in mir,
 • voditi prekrškovni postopek v skladu z zakonom,
 • voditi predpisane evidence o izrečenih ukrepih in v zvezi s prekrškovnim postopkom,

Čas in obseg šolanja je preprosto neprimeren.

Policisti se na svoje delovno mesto pripravljajo z dvemi leti višje šole. Pred spremembo izobraževalnega sistema so opravljali štiri leta srednje policijske šole. Obstoječ nivo izobraževanja ni primeren za odgovornosti, ki jih v Sloveniji nosi redar, zato zahtevamo, da država izobraževanje te veje represivnega organa vzame resno in dosledno izboljša kvaliteto izobraževanja in izobrazbe, ki so jo redarji deležni.

Zaradi nastalega položaja Državnemu Zboru, ministrstvu za javno upravo in ministrstvu za notranje zadeve naslavljamo peticijo, kjer jih pozivamo, naj zavrnejo širjenje pooblastil občinskih redarjev in opozarjamo, da tak način dela ni sprejemljiv!

Skupaj lahko nastalo zagato končno razrešimo. Oddajte svoj podpis, ustavimo neupravičeno širjenje pooblastil!

Pismo

Državni zbor Republike Slovenije,
Ministrstvo za javno upravo,
Ministrstvo za notranje zadeve

Spoštovani!

Z novelo zakona o občinskem redarstvu redarji dobivajo pooblastila, ki so vedno bolj podobna policijskim, čas izobraževanja pa ostaja prekratek. Najbolj pereča sprememba je prav uporaba telesne sile in plinskega razpršilca, ki so naslovljeni v spremembah 14. člena.

Redarji bodo z noveliranim zakonom lahko s telesno silo ali plinskim razpršilcem, ne samo odvrnili napad, ampak silo uporabili tudi za obvladovanje upirajoče osebe. Kljub razširjenim pooblastilom pa njihovo izobraževanje ostaja isto: prekratko, prelahko in predvsem pomanjkljivo.

Zato Vam naslavljam poziv in zahtevo, da zavrnete novelo zakona o občinskem redarstvu ter z njo širjenje pooblastil občinskih redarjev in opozarjam, da širjenje pooblastil represivnemu organu, ki v dejanskem stanju povzroča več težav kot koristi, tako zaradi pomanjkanja izobrazbe kot tudi integritete, ni primerno. Zahtevam, da se pred kakršnem koli širjenjem pooblastil razreši težavo izobraževanja občinskih redarjev!

Predvsem pa vas pozivamo k tehtnemu premisleku o smotrnosti izenečevanja redarjev in policistov in s tem poenotenje specializacije vlog, ki so bile ustvarjene z razlogom.

Lep pozdrav,
podpisniki peticije

Novice

Vlada in SDS se strinjata: redarji rabijo širša pooblastila

Prva obravnava je zaključena in poslanci so se večinsko odločili, da bodo novelo zakona o občinskem redarstvu podprli in nadaljevali s postopkom za širša redarska pooblastila.

Več si lahko preberete tu.

Uspelo nam je zbrati 5000 podpisov!

V pičlih 14 dneh ste nam podpisniki povedali, da imate dovolj nespametnega dela države, ki uradne osebe spravlja v vloge, za katere, po krivdi sistema, niso dovolj primerno pripravljeni.

Podpise bomo danes odnesli v državni zbor, jutri pozno popoldan (predvidoma okrog 18h) pa vas vabimo, da skupaj z nami spremljate razpravo v parlamentu.

Podpiši peticijo!

Podpisniki

1 podpisov. Dodaj še svojega!

 • simon ručigaj

  podpiram.

  Reply
 • Beno Zidarič

  Že sedaj imajo preveč pooblastil in podporo tožilcev ter sodnikov !

  Reply
 • jadranka

  Prav nic pooblastil, kot jih ze imajo, ne rabijo redarji. Niso policisti. Nismo v policijski drzavi in tega naj se pristojni tudi drzijo. Redar in lisice…??????? Redar in spray….??????? Ce niso sposobni zadrzati hudega krsitelja naj gredo v drugo sluzbo. Sami sadisti. Drugace ne bi bili redarji.

  Reply
  • solatnik

   Kako bo siromak redar zadržal “HUDEGA KRŠITELJA” brez prisilnih sredstev? Z besedo?

   “Lepo prosim počakajte. Ste zadržani do prihoda policije!”

   In potem te redar gleda kako odkorakaš iz kraja in ti nič ne more.
   Ti si pa razbil pol javne infrastrukture…

   Navaden državljan ima v tem primeru več pooblastil kot pa redar.

   Reply
   • Aa

    kakšen glup argument…”razbije infrastrukturo…” zakaj nisi napisal “izvede obroženi rop” … pa on je mestni redar ne policist v tem je keč opica…

    Reply
  • Donat

   Do nedavnega nezaposljivi brezposelni opravijo neki 14-dnevni “šnellkurz” in postanejo redarji s pooblastili policistov, samo brez pokalic. Super način, kako se ustvarjajo nova delovna mesta na račun davkoplačevalcev, ki očitno premalo prispevajo v proračun po običajni poti.

   Reply
 • milan

  Globa izrečena NE PREDVIDEVA sodnega varstva . Torej je ” stražnik” eden in edioni . Kadija tuži , kadija sudi !

  Reply
  • solatnik

   Beri ZP-1 kdaj imaš pravico do zahteve za sodno varstvo in kdaj pravico do ugovora.

   Ni tako kot ti praviš…

   Reply
 • Mojca Golob

  S tečajem niso usposobljeni, da bi lahko pravilno postopali pri vseh prekrških. Nikakor pa ne morejo in smejo imeti enakih pooblastil kot policisti.

  Reply
 • kureta

  tko kt vse je ušlo v tej državi iz normalnih okvirjev in vse je naperjeno zgolj v malega človeka ta pa zavladajočo garnituro ni pomemben

  Reply
 • Bogdan Jerič

  Vse kar je prav.

  Reply
  • Marjan

   Smo majhna državica, ne potrebujemo v vsaki vasi šerifa in številne pomočnike, ki ustrahujejo ljudi. To mi deluje, kot, da se oblast pripravlja na fizično ustrahovanje ljudi, če bi začeli izražati nezadovoljstvo s protesti, bi to oboroženo hordo rambotov uporabila zoper lastne ljudi. Kdo pa sedaj plačuje tem kvazipolicistom plače, opremo, od oblek, oborožitve, prevoznih sredstev, prostore, pisarne, šefe, direktorje, tajnice, fikuse… Kaj za te nemajhne stroške pa ta država ima denar???

   Reply
 • Robert

  Redarji so za to da delajo red na parkiriscih kot povsod drugje ostalo je vse prevec za njihovo znanje

  Reply
 • Nejc

  Iz predloga je razvidno, da novela zakona izhaja iz želje imeti čim večja represivna pooblastila, in jo konkretizira. Očinskim redarskim službam svetujem, da namesto dodatnih pooblastil izobrazijo svoje redarje, da bodo znali brati vsaj ZVCP, po katerem globijo napačno parkirana vozila, saj pogosto ne ločijo zasebnega zemljišča od javne površine, bankine od pločnika, in tako dalje.

  Da je želja po represiji jasna, priča tale del obrazložitve predloga, v katerem Vlada RS utemeljuje, da redarji potrebujejo večja pooblastila, kot jim jih daje KZ s členom o silobranu.

  Citat:

  K 6. členu
  V praksi se je izkazalo, da so prisilna sredstva, ur
  ejena v 14. členu, nejasno urejena in neučinkovita.
  Če storilec ne upošteva ustne odredbe občinskega redarja, ga občinski redar ne more vkleniti brez
  uporabe telesne sile. Zato je treba ta člen dopolniti tako, da se uporabo telesne sile dovoli tudi takrat,
  ko se oseba upira in ne zgolj takrat, ko je treba odvrniti napad. Dosedanja določba o uporabi fizične
  sile je namreč zgolj povzemala določbe o silobranu iz Kazenskega zakonika, ki ga lahko uporabi
  vsakdo.

  Konec citata.

  Reply
  • ZPrCP

   Ljudje bodo morali prebrati še kakšen zakon saj ZVCP ne daje pristojnosti redarjem!

   Reply
 • Jan

  Hudo težavo vidim tudi v tem, da mestne redarje upravlja lokalna samouprava (občina). Zelo nevarno je, da jih kakšna pokvarjena lokalna oblast uprabi za svoje nečedne interese, proti občanom.

  Reply
 • Andrej Troha

  Tudi sam sem imel “bližnje srečanje” z enim od redarjev. Bilo je precej filmsko… skoraj sem se počutil kot Žid v Varšavi leta 1941.
  Policisti so predvsem mentalno stabilne osebe. Redarji pa daleč od tega.

  Reply
 • Zvonkov

  Na podlagi česa lahko imajo redarji takšna pooblastila. Osebno menim, da ima tudi policija preveč pooblastil – že to, da se nekdo okoli mene sprehaja s pištolo za psaom, je rahlo strašljivo.

  Reply
  • Andrej

   Res strašljivo… Malo si preberi v kakšnih primerih in pod katerimi pogoji lahko policist uporabi službeno strelno orožje… In preberi v sredstvih javnih občil kolikokrat so policisti tudi v resnici (recimo v zadnjem letu) dejansko uporabili strelno orožje in v katerih primerih. Presenečen boš in verjemi mi, da je bolj strašljiv policist brez orožja, kot pa tisti z njim. Ne boš verjel, slabi fantje nosijo orožje skrito oziroma prikrito… Strašljivo, mar ne?!?

   Reply
 • pikapolonca

  – naj raje MOL/ razobesi slovensko zastavo , DA BO ZOPET PLAPOLA !! ..na stolpu gradu ljubljanskem – to je državotvorno..!!

  Reply
 • Daniel Mole

  Podpiram. Novih\okrepljenih represivnih organov res ne potrebujemo.

  Reply
 • Božo Pavčič

  Država se boji svojih državljanov!

  Reply
 • Robert Ravnik

  V bistvu bo Zlatko počel s tabo kar bo hotel, zlasti, če te dobi na samem!

  Reply
 • Kris V

  Podpiram! Takim osebam ne smejo dodelit takih pooblastil. V glavi niso OK in moja izkušnja z njimi to potrjuje…

  Reply
 • Peter

  Za mir delat mamo policijo , nikakrsnih redarckov ki mislijo da so serifi ne potrebujemo. Kaksna vecja poblastila , ze ta ki jih imajo so pol prevelika.

  Reply
 • Boris Matić

  Podpiram!

  Reply
 • tobakpocen

  Podpiram peticijo!

  Reply
 • Primož

  Bivše vratarje iz diskotek in slabo šolane nasilneže ne rabimo na cestah.
  Sedaj ima že vsak kraj parapoliciske enote izgleda da smo res že banana država da ima vsak samodržec svoje para enote da drkajo državljane.

  Reply
 • Vasil Gogov

  Podpiram

  Reply
 • Tomaž

  Najboljše da še začnemo vsak svojo pištolo zraven nosit, da se bomo ubranili pred redarji, ki bodo uporabljali silo…

  Reply
 • Vlastimir Milošević

  Neumni ritolizniki ki ubogajo pokvarjene politike

  Reply
 • Monika

  Niti pod razno več pooblastil! Če imajo redarji problem, naj pokličejo policijo tako kot vsi mi!

  Reply
 • Tine

  Tudi osposobljeni niso za več popblastil. Veliko je tudi takih ki jih ne bo možno osposobiti za več poblastil.

  Reply
 • Daniel

  V MOK so redarji kot ” mali bogovi ”. Hodijo okoli kot Rambo, ter se izživljajo. Preveč pooblastil imajo!!
  Bistvo redarstva je da delaš kontrolo ali so vozila pravilno parkirana, ter da opozarjaš ljudi prvo, ne pa takoj po denarnici.

  Reply
 • DARJA FURH

  PODPIRAM PETICIJO

  Reply
 • Jože

  Podpiram

  Reply
 • andrensek

  Se strinjam s peticijo proti redarjem,saj je njihov odnos do nas “prekrškarjev”zaničljiv , nesramen.

  Reply
 • Primož

  Hodijo okoli kot šerifi, potem bi pa še pretepali ljudi.

  Reply
 • Vojko

  Vsak drek že lahhko nosi uniformo

  Reply
 • Zoran

  Seveda podpišem!!! Ka mislijo ti politiki in občinarji met svojo policijo…e pa jo nebote meli.

  Reply
 • Miha

  Sirite peticijo naprej, dost je blo tega!

  Reply

Komentiraj